Graszoden nodig?

Vers van het land Klantbeoordeling 9,0 Levering binnen 24 uur

Update sept 2022:
De graszoden liggen er bij ons perfect bij. Je kunt jouw bestelling online plaatsen om de graszoden af te halen in Smilde, Drenthe of te laten bezorgen.

Veldbeemdgras


Veldbeemdgras (Poa pratensis) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae) die veel gebruikt wordt voor de inzaai van gazon- en sportvelden. Het wordt ook in grasmengsels voor voederdoeleinden gebruikt, maar is in Duitsland voor dit doel veel belangrijker dan in Nederland. In Nederland wordt de soort in weilanden door Engels raaigras weggeconcurreerd. Het aantal chromosomen per plant varieert van 2n=28 tot meer dan 100. Veldbeemdgras is dan ook een klonale soort, die zich hoofdzakelijk door zaad via apomixie en vegetatief door ondergrondse uitlopers (rizomen) voortplant.

Sommige rassen afkomstig uit de Scandinavische landen vertonen een winterrust, waarbij de bovengrondse bladeren afsterven.

Veldbeemdgras is een vaste plant, die een dichte zode vormt. Veldbeemdgras wordt afhankelijk van het ras 10-90 cm hoog en bloeit met een pluim in mei tot juni. De aartjes hebben drie tot vijf bloempjes, waarvan de kelk- en kroonkafjes evenlang zijn, ongeveer 3 mm. Het onderste kroonkafje (lemma) is onderaan sterk wollig behaard. De meeldraadheeft ongeveer 2 mm lange, violette helmhokjes.

Het blad is 2-5 mm breed. De kleur kan afhankelijk van het ras licht- tot donkergroen zijn. Bij de lichtgroene rassen valt het onkruid straatgras in een gazon niet op. De top van het blad is iets naar binnen gebogen en bij gladstrijken scheurt de top en vormt dan een v. Langs de hoofdnerf lopen twee lichte lijnen, die als het blad tegen het licht gehouden wordt goed te zien zijn. Op de grens van bladschijf en bladschede zit een tot ongeveer 1 mm breed tongetje (ligula). De bladschede kan kaal tot wollig behaard zijn. De vrucht is een graanvrucht. De plant groeit zowel op droge als natte en zilte grond en kan betreden vrij goed verdragen.

Tongetje met op blad aantasting door bruine vlekkenroest

Ziekten

Bruine-vlekkenroest

Veldbeemdgras kan aangetast worden door bladvlekkenziekte (Drechslera poae), bruine-vlekkenroest (Puccinia poae-nemoralis), oranje-strepen roest (Puccinia poarum f.sp.poarum) en echte meeldauw (Erysiphe graminis). De rassen zijn hier verschillend vatbaar voor.

Waardplant

Veldbeemdgras is een waardplant voor de rupsen van de vlinders dambordje, hooibeestje, koevinkje, bruin zandoogje en bleke grasworteluil.

 

Deze pagina is afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC-BY-SA-3.0 en GFDL

De mogelijkheden.

Op ons kun je vertrouwen.

Ons team van professionals staat altijd voor je klaar om je te helpen.
Wat zeggen onze klanten?

Trustpilot: Beoordeling 8.1 van 10
Zeer mooie verse graszoden
Eergister de graszoden besteld online en betaald via iDEAL. Vanochtend volgens afspraak geleverd. Werd netjes gevraagd waar ze de pallet moesten plaatsen. Na het werk direct begonnen met het leggen van de mooie donkergroene zoden. Het resultaat is een mooi en strak grasveld. Klein aandachtspuntje..... De zoden waren niet helemaal op dezelfde lengte maar voor de rest helemaal perfect! Bedankt en zeker tot de volgende keer

Rien Kooijman
Perfect!
Ik wilde even zeggen dat de graszoden er erg mooi uit zien! Met mooi weer kwam graszodenland de graszoden bezorgen. De graszoden werden netjes bij de tuin afgeleverd en ik kon ze dus direct leggen. De graszoden liggen er werkelijk prima bij! Bedankt. Laat de zomer nu maar komen!

Pieter de Vries


Premium graszoden vers van het land.

Zodra je bestelt worden de graszoden vers voor je gesneden.


Levering door Noord Nederland. Voor 11 uur besteld? De volgende werkdag geleverd!

Zelf aan de slag? Lees de artikelen van onze experts.