Graszoden nodig?

Vers van het land Klantbeoordeling 9,0 Levering binnen 24 uur

Graszoden leggen

grasrol2Tegenwoordig geven mensen vaker de voorkeur aan graszoden. Een groot voordeel aan graszoden is dat u direct kunt genieten van een groen gazon. Bent u van plan om binnenkort zelf graszoden te leggen in uw tuin? Wij geven u hieronder de tips en trucs die u moet weten zodat u zelf een perfect groen gazon kunt aanleggen.

Graszoden leggen, wanneer is de beste periode?

Graszoden leggen kan in alle maanden van het jaar behalve bij vorst of sneeuw. Als de grond bevroren is kunnen de wortels namelijk niet in de bodem groeien. Ook is de lichtintensiteit tijdens het najaar veel lager. Dit bemoeilijkt het proces van vastgroeien van de graszoden rondom schaduwgebieden zoals bomen en struiken. Daarnaast kunnen we de graszoden niet van het land snijden tijdens vorst of sneeuw.

Wanneer u graszoden gaat leggen is het belangrijk om rekening te houden met drie factoren: temperatuur, vochtigheid en ondergrond.

Temperatuur
Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de bodemtemperatuur boven de 10 graden Celsius is. Dit is belangrijk voor de kieming van de graszoden. Deze temperatuur wordt vaak in het voorjaar al gehaald en blijft aanwezig tot in het najaar. Dit betekent dat u over het algemeen vanaf maart tot in november graszoden kunt leggen.

Vochtigheid
Om gras goed te laten groeien is naast de juiste temperatuur ook water nodig. De temperatuur is afhankelijk van het klimaat, maar de vochtigheid kunnen we zelf regelen met behulp van een beregeningssysteem of een tuinslang. Als u ervoor kiest om graszoden in de zomer te leggen, is het essentieel om voldoende water te geven. Een pas aangelegd gazon heeft namelijk extra water nodig tijdens warme zomerdagen.

Ondergrond
Bovendien is de ondergrond een belangrijke factor bij het kiezen van het juiste moment om graszoden te leggen. Een drassige ondergrond is niet ideaal en tijdens een natte periode raden we af om graszoden te leggen. Daarnaast moet de ondergrond bewerkbaar zijn voor het leggen van de graszoden.

Kortom, het beste resultaat wordt verkregen als er voldoende vocht aanwezig is en de grond enigszins is opgewarmd. Het voorjaar (april-mei) en het najaar (augustus-september) vormen de meest ideale periode om graszoden te leggen. Als het de hele dag regent, is het beter om te wachten tot er een drogere dag is om de graszoden te leggen.

Graszoden zelf leggen of uitbesteden?

Het leggen van graszoden is vrij eenvoudig maar wordt lastiger naarmate er meer rondingen of obstakels aanwezig zijn in de tuin. Daarnaast is het een zwaar karwei. 1m² graszode weegt namelijk rond de 15 kilo, en als de graszoden nat zijn rond de 18 kilo per m². Bij een complexe tuin (veel ronde vormen, obstakels etc.) of wanneer het gaat om een grote oppervlakte is het verstandig om het werk uit te besteden.

Hoe snel moet je graszoden leggen na levering?

Wanneer u besluit om zelf de graszoden te leggen houd dan rekening met het volgende:

  • Graszoden zijn levende planten en hebben daarom de juiste zorg nodig om te kunnen groeien en overleven. Na levering moeten graszoden daarom zo snel mogelijk worden gelegd om uitdroging en beschadiging van de graszoden te voorkomen. Over het algemeen wordt aanbevolen om graszoden binnen 24 uur na levering te leggen, maar hoe sneller hoe beter.
  • Kunnen de graszoden niet direct gelegd worden? Rol de graszoden uit op een koele, schaduwrijke en vochtige plaats om ze in goede conditie te houden. Het is belangrijk om de graszoden niet te laten uitdrogen of te warm te laten worden, anders kunnen ze beschadigen en afsterven.
  • Opgerolde graszoden niet in de zon liggen.
  • Bewerk en egaliseer altijd de ondergrond voordat de graszoden worden geleverd. U kunt hierdoor direct starten met het leggen van de graszoden.

Stappenplan voor het leggen van de grasrollen

Het leggen van grasrollen bestaat uit twee fases:

  1. De voorbereiding. Voordat u begint met het uitrollen van de grasrollen is het dus belangrijk dat de grond is voorbewerkt en dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen.
  2. De aanleg. Wanneer de tuin gereed is kunnen de grasrollen uitgerold worden.

 

Fase 1. De voorbereiding

Stap 1. Spitten en/ of frezen
Een oud gazon dient te worden ondergespit of verwijderd. Bij een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond ongeveer 50 cm diep los te maken. Verwijder puin, stenen en wortels. De bodem wordt door het spitten en/of frezen goed losgemaakt. Vervolgens kan de grond verrijkt worden met (bemeste) tuinaarde. Om verbranding van de jonge wortels te voorkomen moet de tuinaarde goed door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond worden gemengd. Zure grond met een pH-waarde minder dan 5 moet eerst bekalkt worden.

Stap 2. Egaliseren
Bodem Egaliseren met HarkAlvorens het leggen van de grasrollen is het belangrijk dat de ondergrond volkomen egaal, vlak en vast is. Egaliseer de aarde eerst grofweg met een hark. Daarna stevig aanlopen (rollen) om een stevige ondergrond te krijgen. Vervolgens kan het met een hark geëgaliseerd worden. Het beste resultaat wordt verkregen door de grond met een plank te schaven / afrijen. Afrijen voorkomt bulten,putten en een oneffen bodem. Na het afrijen licht losharken zodat de wortels zich makkelijker kunnen vastzetten. Een gazon mag wel iets hellen, maar voorkom hobbels en kuilen, dat is lastig maaien.

Fase 2. De aanleg


Stap 3. Graszoden uitrollen

Indien uw gazon een rechte kant heeft, begint u daar met uitrollen. Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Druk de naden met de hand of met de achterkant van de hark goed aan, zodat de wortels de grond raken. Strooi langs de buitenrand van het gazon wat potgrond om uitdroging van de rand te voorkomen.

Stap 4. Aanrollen en sproeien
Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om de zoden stevig aan te drukken met bij voorkeur een wals. De zoden komen zo beter in contact met de ondergrond. Na het aandrukken direct besproeien tot ook de ondergrond goed nat is! Wacht zeker niet tot de avond bij zonnig weer. Bij droog weer 2 a 3 keer per dag sproeien tot de zoden vastgeworteld zijn. Het gras heeft dit zolang het nog niet is vastgegroeid, hard nodig. Waak ervoor dat de zoden niet uitdrogen.

Stap 5. Maaien
Graszoden maaien GraszodenlandNa 4 tot 6 week zijn de graszoden vastgegroeid. Bij droog weer hoeft slechts 1 maal in de week gesproeid te worden. Afhankelijk van het jaargetijde kan het gebeuren dat er al na 5 dagen gemaaid moet worden. Laat het gras niet langer worden dan ca. 6–8 cm. Zorg voor een scherpe, goed afgestelde maaimachine. Siergazons worden gemaaid op 2 a 3 cm hoogte. Speelgazons op 3 a 4 cm hoogte.

Stap 6. De eerste weken
U kunt uw gazon direct licht betreden. Intensief gebruik is niet aan te raden. Voor intensiever gebruik moeten de zoden eerst goed op de ondergrond vastgeworteld zijn.

Ook enthousiast geworden?

Bestel uw graszoden online en ontvang ook eerste kwaliteit graszoden. Onze graszoden worden direct van het land gestoken. U krijgt daardoor verse graszoden voor een vaste lage prijs van €3,- per m². Indien u voor 12 uur een bestelling plaatst, kunt u nog dezelfde werkdag de graszoden afhalen. Liever bezorgen? Ook dat is mogelijk. Bekijk onze aantrekkelijke bezorgtarieven.

Snel een groen en direct betreedbaar gazon
Uw gazon zal weer stralen!

Graszoden leggen