• Aanleg van uw gazon liever uitbesteden?
    Laat onze specialisten u het werk uit handen nemen!

Graszoden nodig?

Vers van het land Klantbeoordeling 9,0 Levering binnen 24 uur

Graszoden leggen

grasrol2Tegenwoordig geven mensen vaker de voorkeur aan graszoden. Een groot voordeel aan graszoden is dat u direct kunt genieten van een groen gazon. Bent u van plan om binnenkort zelf graszoden te leggen in uw tuin? Wij geven u hieronder de tips en trucs die u moet weten zodat u zelf een perfect groen gazon kunt aanleggen.

Wanneer graszoden leggen

Graszoden leggen kan in alle maanden van het jaar behalve bij vorst of sneeuw. Het oogsten van de graszoden voor levering is dan niet mogelijk omdat de grond is bevroren. Daarnaast bemoeilijkt de vrieskou het versnijden van de graszoden tijdens het leggen. Graszoden zijn bestand tegen vorst of sneeuw direct na het leggen. De graszoden zullen slechts bevriezen. Bij warmer weer groeien de wortels door. De lichtintensiteit is veel lager tijdens het najaar. Dit bemoeilijkt het proces van vastgroeien van de graszoden rondom schaduwgebieden zoals bomen en struiken.

Het beste resultaat wordt verkregen als er voldoende vocht aanwezig is en de grond enigszins is opgewarmd. Het voorjaar (april-mei) en het najaar (augustus-september) vormen de meest ideale periode om graszoden te leggen.

Graszoden zelf leggen of uitbesteden?

Het leggen van graszoden is vrij eenvoudig maar wordt lastiger naarmate er meer rondingen of obstakels aanwezig zijn in de tuin. Daarnaast is het een zwaar karwei. 1m² graszode weegt namelijk rond de 15 kilo, en als de graszoden nat zijn rond de 18 kilo per m². Bij een complexe tuin (veel ronde vormen, obstakels etc.) of wanneer het gaat om een grote oppervlakte is het verstandig om het werk uit te besteden.

Tip: Het leggen van de graszoden liever uitbesteden? Laat onze
specialisten het werk uit handen nemen.

Tips alvorens het leggen van de graszoden

Wanneer besloten wordt om zelf de graszoden te leggen houd dan rekening met het volgende:

  • Graszoden moeten direct na levering gelegd worden. Gebeurt dit niet dan ontstaat er broei. Dit verzwakt de gezondheid van de graszoden drastisch.
  • Kunnen de graszoden niet direct gelegd worden? Rol de graszoden uit op een verhard terrein en houdt de graszoden vochtig.
  • Opgerolde graszoden mogen nimmer in de zon liggen.
  • Bewerk en egaliseer altijd de ondergrond alvorens de zoden worden geleverd zodat u direct kunt starten met het leggen van de graszoden.

Stappenplan voor het leggen van de grasrollen

Het leggen van grasrollen bestaat uit twee fases:

  1. De voorbereiding. Voordat men begint met het uitrollen van de grasrollen is het belangrijk dat de grond is voorbewerkt en dat de nodige voorbereidingen zijn getroffen.
  2. De aanleg. Wanneer de tuin gereed is kunnen de grasrollen uitgerold worden.

 

Fase 1. De voorbereiding

Stap 1. Spitten en/ of frezen
Een oud gazon dient te worden ondergespit of verwijderd. Bij een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond ongeveer 50 cm diep los te maken. Verwijder puin, stenen en wortels. De bodem wordt door het spitten en/of frezen goed losgemaakt. Vervolgens kan de grond verrijkt worden met (bemeste) tuinaarde. Om verbranding van de jonge wortels te voorkomen moet de tuinaarde goed door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond worden gemengd. Zure grond met een pH-waarde minder dan 5 moet eerst bekalkt worden.

Stap 2. Egaliseren
Alvorens het leggen van de grasrollen is het belangrijk dat de ondergrond volkomen egaal, vlak en vast is. Egaliseer de aarde eerst grofweg met een hark. Daarna stevig aanlopen (rollen) om een stevige ondergrond te krijgen. Vervolgens kan het met een hark geëgaliseerd worden. Het beste resultaat wordt verkregen door de grond met een plank te schaven / afrijen. Afrijen voorkomt bulten,putten en een oneffen bodem. Na het afrijen licht losharken zodat de wortels zich makkelijker kunnen vastzetten. Een gazon mag wel iets hellen, maar voorkom hobbels en kuilen, dat is lastig maaien.

Fase 2. De aanleg


Stap 3. Graszoden uitrollen

Indien uw gazon een rechte kant heeft, begint u daar met uitrollen. Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Druk de naden met de hand of met de achterkant van de hark goed aan, zodat de wortels de grond raken. Strooi langs de buitenrand van het gazon wat potgrond om uitdroging van de rand te voorkomen.

Stap 4. Aanrollen en sproeien
Na het leggen van de graszoden is het belangrijk om de zoden stevig aan te drukken met bij voorkeur een wals. De zoden komen zo beter in contact met de ondergrond. Na het aandrukken direct besproeien tot ook de ondergrond goed nat is! Wacht zeker niet tot de avond bij zonnig weer. Bij droog weer 2 a 3 keer per dag sproeien tot de zoden vastgeworteld zijn. Het gras heeft dit zolang het nog niet is vastgegroeid, hard nodig. Waak ervoor dat de zoden niet uitdrogen.

Stap 5. Maaien
Na 4 tot 6 week zijn de graszoden vastgegroeid. Bij droog weer hoeft slechts 1 maal in de week gesproeid te worden. Afhankelijk van het jaargetijde kan het gebeuren dat er al na 5 dagen gemaaid moet worden. Laat het gras niet langer worden dan ca. 6–8 cm. Zorg voor een scherpe, goed afgestelde maaimachine. Siergazons worden gemaaid op 2 a 3 cm hoogte. Speelgazons op 3 a 4 cm hoogte.

Stap 6. De eerste weken
U kunt uw gazon direct licht betreden. Intensief gebruik is niet aan te raden. Voor intensiever gebruik moeten de zoden eerst goed op de ondergrond vastgeworteld zijn.

Ook enthousiast geworden?

Bestel uw graszoden online en ontvang ook eerste kwaliteit graszoden. Onze graszoden worden direct van het land gestoken. U krijgt daardoor verse graszoden voor een vaste lage prijs van € 2,75 per m². Indien u voor 11 uur een bestelling plaatst, kunt u nog dezelfde werkdag de graszoden afhalen. Liever bezorgen? Ook dat is mogelijk. Bekijk onze aantrekkelijke bezorgtarieven.

Snel een groen en direct betreedbaar gazon
Jouw gazon zal weer stralen!

Graszoden leggen