Graszoden nodig?

Vers van het land Klantbeoordeling 9,0 Levering binnen 24 uur

Graszoden onderhouden

4 basisprincipes

Onderhoud van het gazon is cruciaal voor een groen en gezond gazon. Met de juiste voeding en onderhoud kan men langdurig van een mooie grasmat genieten. Goed onderhoud komt neer op 4 basisprincipes:

  1. Maaien en verticuteren
  2. Sproeien
  3. De juiste voeding
  4. Onkruidbestrijding

Stap 1. Maaien en verticuteren

Gras groeit vanaf het voorjaar tot in het najaar. In de wintermaanden is het gazon in rust. Vanaf het voorjaar kan het gras wel 5 cm per week groeien. Een normale grashoogte is drie tot vijf centimeter, maar bij droogte (of als het gazon in de schaduw ligt) is vijf tot zeven centimeter beter. Het gras kan dan de voedingsreserve in het blad gebruiken. Door regelmatig te maaien ontstaat een mooi gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen hierdoor minder kans. Ook is het is aan te bevelen minimaal één à twee maal per jaar de grasmat uit te kammen (verticuteren).

Stap 2. Sproeien

sitemap
Het bewateren van uw gazon is erg belangrijk om een gezond gazon te behouden. Vooral wanneer de graszoden net zijn aangelegd. Graszoden sproeien moet vaker maar met minder grote hoeveelheden wanneer het gazon net is aangelegd.

Stap 3. Gazon voeding

Voldoende voeding gedurende het jaar is belangrijk voor een mooi gazon. Een veel voorkomende fout is het niet of niet op tijd geven van voldoende voeding. Men gaat er vaak vanuit dat bij de aanleg van de graszoden het aanbrengen van potgrond of bemeste tuinaarde voldoende is voor een jarenlang mooi gazon.

De volgende vormen van gazonvoeding zijn veel voorkomend:

  • NPK-bemesting.
  • Compost en gedroogde koemest
  • Langwerkende meststoffen

Stap 4. Onkruidbestrijding

Een gazon is gevoelig voor onkruid. Met name een oud gazon. Onkruiden komen namelijk voort uit zaden die via de wind neerdalen op het gras. Als de omstandigheden gunstig zijn kiemen ze. Met name paardebloemen, klaver en madeliefje komen vaak voor. Onkruidbestrijding is een vast onderdeel voor een gezond gazon.

Insectenbestrijding

In een goed gazon komt heel veel bodemleven voor. Allerlei organismen zorgen ervoor dat de grond open blijft en het organisch materiaal zal verteren. U moet proberen dit zoveel mogelijk te stimuleren, want daardoor houdt u de bodem gezond en heeft het gras de kans zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Hoewel er soms overmatige aantallen insecten aanwezig kunnen zijn is het zelden nodig deze te bestrijden.