Verticuteren van het gras. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat is verticuteren precies? Waarom is het verstandig om het gras te verticuteren? Kan ik het met de hand doen of moet het machinaal gebeuren? En wanneer is de beste periode om te verticuteren? Allemaal vragen die je als trotse eigenaar van een gazon kunt hebben.
Waarom verticuteren?
Van nature ontstaat er een viltlaag op je gazon die het gras beschermt tegen vochtverlies en hitte. Wordt deze laag echter dikker dan een centimeter, dan begint het gazon te verstikken. Door een laag van mos, grasresten, plantenresten en onkruid kan zuurstof, licht en lucht niet meer goed doordringen tot de bodem en sterft het gras af waardoor er bruine plekken ontstaan. Door te verticuteren voorkom je dit.
Wat is verticuteren?
Verticuteren is het bewerken van het gazon met een verticuteer hark of verticuteermachine waardoor de bovenste laag van de grasmat wordt ingesneden. De messen van de verticuteerhark of verticuteermachine gaan tot 1 centimeter diep de grond in en snijden daar de wortels van de mossen door. Hierdoor sterven de mossen af en ga je direct nieuwe mosvorming tegen. Water, zuurstof en licht dringt hierdoor weer met gemak in de bodem.
Wanneer verticuteren?
Gras verticuteren doe je èèn tot twee keer per jaar. De eerste keer in het voorjaar, rond april. Dan groeit het gras hard en kan het zich snel herstellen na het verticuteren. Ook ligt de nachtvorst achter je en dat is belangrijk voor het herstel van de bodem. Bij voorkeur kies je een lichte vochtige dag zodat het herstel van het gras optimaal is. Zodra je na een slechte zomer veel mos in het gazon hebt, kun je gerust het gazon nog eens verticuteren. Doe dit wel voor de eerste nachtvorst. Het gras heeft namelijk enige tijd nodig om te herstellen.
Hoe verticuteren?
Lees hieronder hoe je in 6 stappen het gras het best kunt verticuteren en, nog belangrijker, hoe je het gazon kunt onderhouden om mos te voorkomen / verminderen.
1. Verticuteer het liefst op een licht vochtige dag. Is het een droge dag en wil je toch het gras verticuteren? Maak dan het gras een beetje vochtig zodat het gras na het verticuteren goed kan herstellen.
2. Maai allereerst het gras en verwijder het gemaaide gras zodat de verticuteermachine makelijker in de bodem komt.
3. Pak de verticuteermachine en stel de messen af zodat ze ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen dringen. Bij een dunne viltlaag volstaat 0,5 centimeter.
4. Verticuteer zowel in de lengte als in de breedte zodat je het gehele gazon onder handen neemt. De messen verwijderen hierdoor het mos en vilt van je gazon. De messenwals van de verticuteermachine prikt gaatjes in de bodem zodat de bodem belucht wordt waardoor vocht, lucht en voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen.
5. Hark de dode mossen uit het gras en zaai eventueel gras op de kale plekken of leg nieuwe graszoden aan.
6. Bemest het gazon om het gras weer in topconditie te krijgen. Is de bodem zuur (lager dan een pH waarde van 6,5) dan is het wenselijk om kalk te strooien. Een minder zure grond is ook te bereiken door het gras voldoende zonlicht te geven.