Roodzwenkgras

Gewoon roodzwenkgras

Roodzwenkgras (Festuca rubra) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae: beide namen zijn toegestaan). Gewoon roodzwenkgras en “roodzwenkgras met fijne uitlopers” worden veel gebruikt voor de aanleg van gazons. Roodzwenkgras kan goed tegen schaduw en groeit goed op zowel kleigrond als op arme, droge zandgrond. Op kleigrond kan het gewoon struisgras verdringen.

Het blad van vegetatieve spruiten is ingerold of min of meer vlak en 0,6-1,3 mm breed. Op het blad zitten meestal vijf nerven met naast de randen nog twee zeer zwakke nerfjes. De bladschede is meestal behaard en het tongetje is ongeveer 0,2 mm breed.

Variëteiten

Bij roodzwenkgras worden drie variëteiten onderscheiden:

  • Gewoon roodzwenkgras (Festuca rubra var. commutata, synoniem: Festuca rubra var.fallax) met 2n=42 chromosomen.
  • “Roodzwenkgras met forse uitlopers” (Festuca rubra var. rubra), met 2n = 42 chromosomen.
  • “Roodzwenkgras met fijne uitlopers” (Festuca rubra var. trichophylla), met 2n = 56 chromosomen.

 

Gewoon roodzwenkgras

Gewoon roodzwenkgras vormt zeer fijne bladeren en een zeer dichte zode.

Roodzwenkgras met forse uitlopers

Dit type maakt lange ondergrondse uitlopers, vormt een minder dichte zode en verdraagt kort maaien minder goed dan de andere typen van roodzwenkgras. Ook zijn de bladeren minder fijn dan van de andere twee typen.

Roodzwenkgras met fijne uitlopers

Dit type maakt korte ondergrondse uitlopers, vormt een zeer dichte zode en zeer fijne bladeren. Door de uitlopers kan het makkelijk open plekken opvullen. Is naast het gebruik voor gazons ook zeer geschikt voor de inzaai van bermen, omdat het zout, dat voor de gladheidbestrijding wordt gebruikt, goed kan verdragen.

Ziekten

Roodzwenkgras kan aangetast worden door de schimmelziekte rooddraad (Corticium fuciforme), waardoor de bladpunten afsterven. De ziekte kan herkend worden aan de rodeschimmeldraden, die aan de bladpunten ontstaan.

Waardplant

Roodzwenkgras is een waardplant voor de kleine argusvlinder, grote boswachter, voorjaarserebia, heivlinder en de boszandoog.

Deze pagina is afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC-BY-SA-3.0 en GFDL

Geplaatst in Geen categorie

In het Archief