Graszoden nodig?

Vers van het land Klantbeoordeling 9,0 Levering binnen 24 uur

Update sept 2022:
De graszoden liggen er bij ons perfect bij. Je kunt jouw bestelling online plaatsen om de graszoden af te halen in Smilde, Drenthe of te laten bezorgen.

Roodzwenkgras

Gewoon roodzwenkgrasRoodzwenkgras (Festuca rubra) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae: beide namen zijn toegestaan). Gewoon roodzwenkgras en “roodzwenkgras met fijne uitlopers” worden veel gebruikt voor de aanleg van gazons. Roodzwenkgras kan goed tegen schaduw en groeit goed op zowel kleigrond als op arme, droge zandgrond. Op kleigrond kan het gewoon struisgras verdringen.

Het blad van vegetatieve spruiten is ingerold of min of meer vlak en 0,6-1,3 mm breed. Op het blad zitten meestal vijf nerven met naast de randen nog twee zeer zwakke nerfjes. De bladschede is meestal behaard en het tongetje is ongeveer 0,2 mm breed.

Roodzwenkgras bloeit in mei met een pluimvormige bloeiwijze. De ongeveer 17 mm langeaartjes hebben vijf tot zeven bloempjes met ongelijke kelkkafjes. Het langste kelkkafje is ongeveer 6 mm en het kortste 4 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is 5-8 mm lang en heeft een tot 3 mm lange kafnaald. De meeldraad heeft lichtgele of paarse, 4,5 mm lange helmhokjes. De vrucht is een graanvrucht.

Bloeiend aartje van roodzwenkgras

Vruchten van gewoon roodzwenkgras

Variëteiten

Bij roodzwenkgras worden drie variëteiten onderscheiden:

  • Gewoon roodzwenkgras (Festuca rubra var. commutata, synoniem: Festuca rubra var.fallax) met 2n=42 chromosomen.
  • “Roodzwenkgras met forse uitlopers” (Festuca rubra var. rubra), met 2n = 42 chromosomen.
  • “Roodzwenkgras met fijne uitlopers” (Festuca rubra var. trichophylla), met 2n = 56 chromosomen.

 

Gewoon roodzwenkgras

Gewoon roodzwenkgras vormt zeer fijne bladeren en een zeer dichte zode.

Roodzwenkgras met forse uitlopers

Dit type maakt lange ondergrondse uitlopers, vormt een minder dichte zode en verdraagt kort maaien minder goed dan de andere typen van roodzwenkgras. Ook zijn de bladeren minder fijn dan van de andere twee typen.

Roodzwenkgras met fijne uitlopers

Dit type maakt korte ondergrondse uitlopers, vormt een zeer dichte zode en zeer fijne bladeren. Door de uitlopers kan het makkelijk open plekken opvullen. Is naast het gebruik voor gazons ook zeer geschikt voor de inzaai van bermen, omdat het zout, dat voor de gladheidbestrijding wordt gebruikt, goed kan verdragen.

Ziekten

Roodzwenkgras kan aangetast worden door de schimmelziekte rooddraad (Corticium fuciforme), waardoor de bladpunten afsterven. De ziekte kan herkend worden aan de rodeschimmeldraden, die aan de bladpunten ontstaan.

Waardplant

Roodzwenkgras is een waardplant voor de kleine argusvlinder, grote boswachter, voorjaarserebia, heivlinder en de boszandoog.

 

Deze pagina is afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC-BY-SA-3.0 en GFDL

De mogelijkheden.

Op ons kun je vertrouwen.

Ons team van professionals staat altijd voor je klaar om je te helpen.
Wat zeggen onze klanten?

Trustpilot: Beoordeling 8.1 van 10
Zeer mooie verse graszoden
Eergister de graszoden besteld online en betaald via iDEAL. Vanochtend volgens afspraak geleverd. Werd netjes gevraagd waar ze de pallet moesten plaatsen. Na het werk direct begonnen met het leggen van de mooie donkergroene zoden. Het resultaat is een mooi en strak grasveld. Klein aandachtspuntje..... De zoden waren niet helemaal op dezelfde lengte maar voor de rest helemaal perfect! Bedankt en zeker tot de volgende keer

Rien Kooijman
Perfect!
Ik wilde even zeggen dat de graszoden er erg mooi uit zien! Met mooi weer kwam graszodenland de graszoden bezorgen. De graszoden werden netjes bij de tuin afgeleverd en ik kon ze dus direct leggen. De graszoden liggen er werkelijk prima bij! Bedankt. Laat de zomer nu maar komen!

Pieter de Vries


Premium graszoden vers van het land.

Zodra je bestelt worden de graszoden vers voor je gesneden.


Levering door Noord Nederland. Voor 11 uur besteld? De volgende werkdag geleverd!

Zelf aan de slag? Lees de artikelen van onze experts.